Pages Menu
Categories Menu

Posted on jul 2, 2018

Moped – Att tänka på inför köp!

Moped – Att tänka på inför köp!

De flesta vet att när det är dags att köpa en moped kan det vara svårt att riktigt veta vilken typ av moped som man vill ha. Mopedbranschen är rena rama djungel och det är svårt att få en överblick, för att göra ett val.

Men tänker man på några tips inför sitt köp, kan det underlätta valet av moped. Dessutom finns det några frågor som kräver svar, som gör valet ännu lättare.

  • Ska mopeden användas för att pendla med till och från jobb, eller man ska bara köra korta sträckor?
  • Vill man ha möjligheten att en passagerare?
  • Är ett bra förvaringsutrymme viktigt?
  • Vilken typ av design ska mopeden ha, en look som är sportig eller ska den vara stilfull.

Försök att svara på frågorna och fundera också på vilka övriga behov och önskemål man har.

Tänka på

Här kommer några av de saker som man bör ha i åtanken inför köp av en moped.

Klass I eller klass II

Frågan man ska ställa sig är om hur fort mopeden behöver gå. Antingen väljer man en moped som får högst går i 25 km/h och kan köras på cykelbana och parkeras på en vanlig cykelparkering. Eller en moped som har en hastighet på 45 km/h och får köras på gator och vägar. För en klass II moped behövs det ett förarbevis om man är född efter 1994 annars går det bra utan. Klass I moped kräver ett mopedkörkort eller körkort för andra fordon som exempelvis bil.

Motorval

En moped kan ha en av tre olika typer av motorer: 2- eller 4-takts, samt elmotor. Oavsett vilken motortyp man väljer är de bra, så det hänger på vad man är ute efter. En elmotor värnar om miljön, 2-takts motor är inte särskild miljövänlig, men är accelerationsvillig och inger mycket körglädje, samt kan ryka och lukta illa. En 4-takt motor är perfekt för den som vill pendla.

Begagnat eller nytt

Det är upp till var en och en hur mycket pengar man vill satsa, för det finns både för- och nackdelar med mellan alternativen. Köper man begagnat går det att hitta annonser på nätet och det är bara att söka bland olika sökmotor för att hitta sajter som har annonser. Man gör precis som om man letade efter på kampanjjakt.se-sajt eller annan rolig webbsida. Vilket är enkelt och smidigt! Ny mopeder har däremot bland annat garantier av olika de slag.

Automatisk eller manuell växellåda

Att välja moped efter om den har en automatiskt eller manuell växellåda har egentligen ingen större betydelse. Men det kan ändå vara bra att veta vissa saker ändå. Rent generellt så har scooters en automatlåda. Medan en vanlig moped, crossmopeder eller motard har en växellåda som är manuell. Så det är egentligen en smaksak vilken typ av växellåda man väljer till syvende och sist vill ha!