Pages Menu
Categories Menu

Posted on jul 27, 2017

Vespan – en klassisk moped

Vespan – en klassisk moped

När man säger ”Vespa” ser de flesta en italiensk man eller kvinna framför sig, som i eleganta kläder kör på en färgglad skoter på kullerstensgatorna genom en italiensk bergsby. Önskan som många har att efterlikna denna italienska man eller kvinna är bara en av anledningarna till att Vespan har blivit en av de mest ikoniska mopederna genom tiderna.

Vespa tillverkas av det italienska företaget Piaggio. Denna numera klassiska skotermodell lanserades år 1946, och var som mest populär på 1950- och 1960-talet. Den var den första skotermodellen som nådde verklig global framgång. Det är sannolikt på grund av Vespans stora genomslag som många felaktigt använder ordet ”vespa” för att tala om skotrar i allmänhet. Idag har Vespan upplevt något av en renässans, då många stadsbor i storstäder skaffar en Vespa på grund av att det är lätt att parkera och manövrera i städer med den lilla mopeden, samtidigt som den drar lite bensin (en stor fördel när bensinen är så dyr som idag).

Namnet ”Vespa” betyder ”geting” på italienska, ett namn skotern har fått på grund av sin form, med en tjock bakdel, smal midja och styren som liknar antenner. Enrico Piaggio själv lär ha utbrustit ”Sembra una vespa!”, ”Den liknar en geting!”, första gången han såg prototypen till Vespan, och där och då döpte han företagets nya mopedmodell.

Om du gärna skulle vilja äga en Vespa, men tvekar för att du inte har en bra plats att förvara Vespan när du inte kör den, kan du vara lugn. Besök bokföringsbyrån recma.se om du vill få koll på din ekonomi!