Pages Menu
Categories Menu

Posted on maj 23, 2017

Tävla i moped

Tävla i moped

Mopeden har varit flitigt använd i flera decennier. Den används främst av tonåringar i väntan på bilkörkortet. Eftersom det är ett motorfordon som främst körs av män, skapas det såklart en tävlingsanda. Att tävla i moped är inte speciellt svårt men kan vara farligt. Mopederna trimmas för att komma upp i högre farter som inte är tillåtna att köra på landsväg. Skyddsutrustning och försäkringar är en viktig del av att tävla i moped. Trimmade tävlingsmopeder är dyra och de går ofta sönder under tävlingarna. Detta på grund av de tunga påfrestningarna som mopederna får utstå även på en vanlig tävling.

Nytt mopperace i Trelleborg

Allt du behöver för att börja tävla i moped är egentligen en moped och proper skyddsutrustning. Runt om i Sverige ordnas flera tävlingar per år. En av dem är en mopedtävling i Trelleborg. Arne ”Munken” Karlsson är en av initiativtagarna till loppet och är enligt honom själv en stor mopedfantast. Detta är inget race som går ut på att köra fort, här gäller det att ta sig runt banan i maklig takt med olika aktiviteter och tipsfrågor på vägen. De flesta som deltar är i övre medelåldern, som med glädje kör samma sorts moppar som de gjorde när de var i 15-års åldern. Men tävlingen är öppen för alla som har laglig ålder att framföra en moped och arrangörerna hoppas på en stor variation bland förarna och deras mopeder. Rutten är på 2,8 mil och körs i området kring det natursköna Söderslätt.

Försäkringar i mopedtävlingar

En viktig del av mopedtävlingarna är som sagt försäkringar. Eftersom tävlingarna är fartfyllda händer ofta olyckor och ambulanspersonal och övrig räddningspersonal finns alltid på plats. Även om man har olika skydd som hjälm, förstärkta kläder, ben- och armskydd så kan olyckan vara framme. Själva ansiktet skyddas inte av hjälmen och tandskador är relativt vanliga. Men det behöver inte vara något problem, utslagna tänder fixar en tandläkare Stockholm eller på annan ort i din närhet. Många tävlingar har sponsorskap med läkarcentraler, både kommunala och privata inrättningar, som kan hjälpa till när det går fel på en tävling. De är snabbt på plats och kan se vilken behandling som behövs. Det är dock bäst att ha en god försäkring aktiverad innan du påbörjar din karriär inom mopedtävlingar. Så att du är skyddad för eventuella skador som kan uppkomma. Kom alltid ihåg att ha roligt!