Pages Menu
Categories Menu

Posted on maj 21, 2018

Den klassiska flakmopeden

Den klassiska flakmopeden

Flakmopeden är en vanlig syn i filmer från skärgården och från andra mindre orter i Sverige. Synen av en flakmoped ger trygghet och en varm känsla till de allra flesta. Den förenar dåtid med nutid och ger kanske en längtan efter ett enklare liv. I staden har flakmopeden en annan uppgift, nämligen som transportmedel för exempelvis paket- och brevutdelning. Utformningen skiljer sig ganska mycket mellan de olika modellerna. Den som används av posten har ett modernt formspråk med en liten huv för föraren. Landets största tillverkare av flakmopeder är Lennartsfors med märket Norsjö.

Livet kan vara stressigt emellanåt. Att åka ut på landet, andas frisk luft och kanske köra flakmoped kan vara ett sätt att få ner stressnivån. Långvarig stress kan ge högt blodtryck, så håll koll på blodtrycket med en blodtrycksmätare. Kanske märker du skillnad i trycket beroende på var du befinner dig. Att varva ner i en flakmoped som går i en hastighet av 40 till 45 kilometer i timmen en skön sommardag kan göra gott för hälsan. Du ska naturligtvis alltid rådgöra med din läkare eller annan sjukvårdspersonal om du har problem med blodtrycket.

En annan typ av veteranfordon

Flakmopeden är hittills en relativt okänd företeelse utanför Sverige. Lennartsfors AB som är belägna i Värmland tillverkar och säljer mest till svenska kunder även om de fått in stora beställningar på produkten från Norge men också från Tyskland. I Norge är det posten som valt att ha Norsjö som transportmedel när de delar ut sina paket och brev. Mopederna är utformade efter norrmännens önskemål och har både värmehandtag samt litiumbatterier.

Fördelar med flakmoped

En av flakmopedens stora fördelar är att den klarar av en last upp till 200 kilo och dessutom ganska stora volymer. Flakmopedens största konkurrenter är fyrhjulingarna tillsammans med andra mindre mopedbilar. Priset för en nytillverkad flakmoped kan vara svårt att avgöra eftersom de går att anpassa beroende på hur kunden vill utforma fordonet. Det blir naturligtvis dyrare med specialönskemål än en grundmodell. Oavsett modell kommer du att få köra ett miljöfordon om du väljer att köpa från Norsjö. Sedan några år tillbaka tillverkar de endast batteridrivna mopeder.

En person med hjälm

De senaste decenniet har intresset för veteranmopeder ökat och därmed har även flakmopeder fått en bredare publik. Kanske har tv-serier som Renées brygga och Mia på Grötö hjälpt dessa fordon att fånga allmänhetens intresse. Båda programledarna hämtar sina gäster i en flakmoped och det hela utspelar sig på en idyllisk skärgårdsö.

Den modell som kanske är mest känd, i alla fall till namnet, är Grålle. Det är ett gammalt märke som numera förknippas med veteranfordon och flakmopeder är extra intressanta bland veteranmopeder. En del vill ha alla tillbehör till sin Grålle i originalutgåva men det finns också företag som tillverkar nya produkter för Grålle. Det bästa stället att hitta både tillbehör och intressegrupper är på nätet. Såväl som i speciella Facebook-grupper som i renodlade forum, samsas både inbitna veteranförare och de som nyligen fått upp ögonen för dessa vackra och praktiska fordon.

Lucid