Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr 10, 2017

Säkerhet på mopeden

Säkerhet på mopeden

En moped är många unga killar och tjejers första motorfordon, och det är självklart extra roligt och spännande att åka moppe av den anledningen. Samtidigt får de flesta sin första moppe i en ålder då de känner sig oövervinnliga och odödliga, och då det kan kännas viktigare att man inte förstör frisyren än att man skyddar sitt huvud vid en eventuell olycka. Den kombinationen gör att säkerheten när man åker moped ofta inte är det som tonåringar prioriterar, trots att de borde. Här är några enkla tips som kommer att göra mopedfärden betydligt säkrare.

Den vanligaste typen av olycka på moped är singelolyckor, vilket innebär att mopedföraren har kört omkull eller har kört in i ett fast föremål, snarare än krockat med ett annat fordon eller en annan person. Vad många tonåringar än tror är de med andra ord inte ofelbara mopedförare. Oturligt nog kan man fortfarande få allvarliga skador av en singelolycka, särskilt om man slår i huvudet. Även en lättare smäll mot huvudet på fel ställe kan leda till men för livet, som förlamningar, talsvårigheter eller personlighetsförändringar, och en hård smäll har i värsta fall dödlig utgång. Det absolut viktigaste och lättaste man kan göra för att öka säkerheten på mopeden är därför att bära hjälm, och att knäppa hjälmen ordentligt. Även passagerare ska självklart bära hjälm.

En annan vanlig anledning till omfattande skador vid en olycka är att man har kört snabbare än man borde, vilket oftast endast är möjligt på grund av att man har trimmat sin moppe. Trimningen kan bli farlig på flera sätt – dels för att mopedens bromsar, däck och ram inte är tillverkade för att klara av så höga hastigheter, dels för att man som 15-åring inte är tillräckligt utvecklad för att hantera trafikkörning i sådana hastigheter. Faller man av mopeden i så höga hastigheter riskerar man dessutom betydligt allvarligare skador än om man kör enligt hastighetsbegränsningarna för mopeder.

Skrapskador kan man dock såklart råka ut för även om man faller av en moppe i 50 km/h. Av den anledningen är det viktigt att man har på sig tåliga kläder som kan absorbera åtminstone en del av stöten och friktionen från fallet, till exempel ett par handskar, ett par tjocka jeans och en läderjacka eller tjock jeansjacka. Om du vill hitta kläder till din tonåring som passar för mopedkörning, och som de också tycker är tillräckligt coola och snygga för att gå med på att ha på sig, ska du gå in på Kidsbrandstore.se, där du kan köpa barnkläder online, för barn i alla åldrar – även ”tuffa” tonåringar.